DOĞDUĞUN YILIN EN POPÜLER DİYETLERİ

Geçmişimizden öğreneceğimiz çok şey var.. Ne diyoruz o zaman annen ne yediyse sen o’sun. Çünkü beslenme anne karnında başlar ve devam eder. Gelin birlikte doğdumuz yılda popüler olan diyetlere bakalım..

1960

Lahana çorbası diyeti o zamanlı yıllardan popülermiş. Günde üç veya dört kez yenen çorba, baş dönmesi ve halsizlik gibi yan etkileri aldırmazsanız kilo vermeye yardımcı oluyormuş. Ama, kaybettiğiniz ağırlığın çoğu yine su. Bu yüzden 1960 yılı diyeti hızlı bir çözümden başka bir şey değil gibi görünüyor.

1961

Öğün yerine yarı-katı sıvı içecek koyma 1961 yıllarda başlamış. Suyla karıştırılmış içerisine çeşitli meyveler konularak hazırlanan bebek maması kıvamında içecekler olarak tanımlanmış o yıllar. Ancak hepsi bir çikolata kalorisinde diyebiliriz. Şimdi yenilerde ise bunun adına smoothie diyoruz. Bize göre hala popülaritesi yüksek listesinde ve sadece ismi değişmiş.

1962

Helen Gurley Brown, 1962’de Sex and the Single Girl adlı kitabında , çoğunlukla şarap ve yumurtandan oluşan bir diyet önermiş. Kahvaltıda bir yumurta, biraz tereyağı, bir kadeh beyaz şarap ile yapılmış o yıllar. Öğle yemeğinde yine bir yumurta ve bir kadeh beyaz şarap eklenmiş. Ve akşam yemeğinde ise bir adet biftek ve bir bardak şaraptan oluşmuş. Cosmopolitan’ın editörü olan yazar, diyetin sizi “güzel, coşkulu, hoş” hissetmesini sağlayacağını söylemiş. Neyseki bunun yankısının bize ulaşmadığını düşünüyoruz..

1963

Hepimiz Weight Watchers’ı duymuşuzdur. Bu diyet akımının 1961’de başladığını biliyor muydunuz? Hikayesi, Jean Nidetch adında 214 kiloluk bir ev hanımının kilo verme çabalarıyla ortaya çıkmış. Bu akımın sistemi puanlama üzerine kurulu ve günlük tutma şeklinde ilerliyor. Şirket 1963’te açılmış ve bugün hala popüler kilo kaybı markalarından biri.

1969-1973

Yıllar boyunca birçok kişi greyfurt diyetiyle form aldı. Bu diyette her öğünde greyfurt tüketiyorsunuz. 1970’lerin başında popüler diyet listelerinde yerini almış. Bize göre greyfurt diyeti yoluyla elde edilen kilo kaybı, greyfurttaki herhangi bir büyülü bir bileşene değil, artan lif ve kalorik kısıtlamaya bağlı.

1974

Kim kurabiye yiyip kilo vermek istemez ki? Kurabiye diyeti 1974 yılında ortaya çıkmış ve hızla popüler olmuş. Bu akım Hollywood’da başlıyor ve diyet orman yangını gibi yayılıyor. Bizedeki etkisi ise evde yapılan yulaf, kuru meyve, basit şeker içermeyen  kurabiye olarak  yansımış ve hala devam ediyor diyebiliriz. Diyetin içeriği günde sadece 6 adet kurabiye tüketmek var. Bu diyet, vücutta eksiklikten (vitamin, mineraller vb.) başka bir şey yapmamış.

1981

70 lerin sonları 80’lerin başlarında Beverly Hills Diyeti bir anda gündeme gelmiş. Amerika’da bir milyondan fazla kopya satılmış ve 1981’de piyasaya sürülmesinden sonra 30 hafta boyunca New York Times’ın en çok satanlar listesinde kalmış. 35 günlük süren diyet serüvenini içeriyor. Diyeti yapan kişiler ilk on gün sadece meyve yiyebiliyorlar. On gün sonra, tereyağ, ekmek gibi karbonhidrat ve meyve tüketiyorlar. Et grubu bir proteine ​​diyetin ilk 19. gününden sonra geçiyorlar. Daha sonrasında karbonhidrat, meyve ve proteini eşit şekilde tüketiyorlar. Yani burada dikkat ettikleri şey bir gün sadece proteinli gıdalar tüketirken diğer gün sadece karbonhidratlı gıdalar tüketmekten geçiyor. Hala popülerliğini koruyan diyet listeleri arasında.

1985

Paleo diyetinin şu andaki popülaritesi, 1985’e dayanıyor.  Yağsız et, fındık, tohum ve bazı meyve ve sebzelere izin veren, ancak süt ürünleri, tahıllar ve işlenmiş yiyeceklere izin vermeyen diyet. Serüveni hala günümüzün popüler diyetleri arasında.

1992

Atkins’in Yeni Diyet Devrimi . Temelinde düşük karbonhidratlı yüksek protein bir diyet yatıyor. Bu diyetin popülerliğinde öncü Kim Kardashian West olmuş. West ilk çocuğundan sonra kilo vermesine yardımcı olduğu için bu beslenme popülerlik kazanmış diyebiliriz. Bu diyet bize farklı şekillerde ulaştı.

 

1996

Kan grubunuz hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini ve yememeniz gerektiğini belirleyebilir mi? Şu anda hala popüler olan kan grubuna göre beslenme 1996 yıllında doktor Peter D’Adamo’nun tarafında oluşturulmuş.

1995-1999

Amerikalı biyokimya uzmanı, Dr.Barry Sears tarafından şişkinliği, iltihabı önlemek amacıyla geliştirilmiş. Zone diyeti; günlük enerjinin %40 karbonhidrat, %30 protein,  %30 yağ üçlemesinden oluşuyor. Tüketilen gıdalar Akdeniz beslenme modeline yakınlık gösteriyor. Bize göre önceki yıllardaki diyetlere göre sürdürülebilir bir diyet modeli olmuş.

2012

Meyve suyu sıkmak, meyve ve sebzelerden oluşan karışımlar hazırlamak yani “temizlemek” 2012 yılında gündeme gelmiş. Bir hafta boyunca meyve suyu içmek kilo kayıplarına neden olmuş. Ancak burada da kaybedilen kilolar hemen geri geliyor çünkü aslında su yine kaybediliyor.

2015

Glutensiz bir diyet 2015 yılında popülerlik kazandı. Glutensiz bir diyet çölyak hastalığının birincil tedavisi ve glüten duyarlılığında çeşitli durumlarda semptomların hafifletilmesini sağlıyor. Şu anda bir glutensiz diyetin kilo kaybı veya genel sağlık yararları için etkili olduğunu gösteren kanıt yok.

2018

2018’de tanıdığınız herkes süt ürünlerinden ve et grubu ürünlerden korkmadı. Keto diyeti temel olarak Atkins prensibidir: diyette az miktarda karbonhidrat yer alırken proteini ve yağdan zengin bir diyet sistemidir. Vücudunuz yakıt için yağ yakmak için ketonlar üretmeye başlar. Sonucunda da vücut enerji için yağ yakma konusunda inanılmaz derecede istekli hale gelir ve kilo kaybı oluşur.

SONUÇ OLARAK;

Bu diyetler bir zamanlar kilo vermek isteyenlere kim bilir belki de umut olmuştu. Şu anda da yine böyle umut veren pek çok diyet var. Onların da modası geçecek mi dersiniz. Bu yıllara daha bir çok diyet listesi eklenebilir. Aralıklı oruç, Otofaji Diyeti, Tom Brady Diyeti, Avokado Diyeti gibi.. Sürdürülebilir bir diyet yakalarsanız onu bırakmayın. Porsiyonlara dikkat etmek ilk şartınız olsun.

 

Written By
More from Beril Yilmaz
VENÜS’ÜN AŞK ÜZERİNEDEKİ ETKİSİ
Yazar: Melis Yamanlar @mire.melo Zodyakta aşka bakış açımız, zevklerimiz, haz aldığımız konular,...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir