Tüm dünyada trendleri belirleyen yer artık sosyal medya. Hatta bazen öyle oluyor ki bir anda bir bakıvermişsiniz paylaşımlar elden ele artıyor, markalar hemen o trende uygun ürünler çıkartıyor ve bir anda gündelik yaşama yön veren bir şey halini alıyor. Aynı bu günlerde yaşadığımız “demure” akımı gibi.
´Demure` kelimesi, ingilizceden çevirdiğimizde alçakgönüllü, ağırbaşlı, mütevazı, ölçülü anlamlarına geliyor ve bir kişinin davranışlarını veya giyim tarzını tanımlarken de kullanılıyor. Dikkat çekmekten kaçınan, nazik ve saygılı bir şekilde davranan birini tanıyorsanız işte o kişiyi ´demure` olarak tanımlayabiliriz. Ama utangaçlık bu özelliklerin arasında değil. Yani demure olmak, sadece nasıl göründüğünüzle değil, aynı zamanda kendinize ve çevrenize karşı tavrınızla da ilgili.
Peki kelimeyi anladık da nereden çıktı bu derseniz de her şey Jools Lebron adındaki sıradan bir Tiktok kullanıcısının Ağustos ayının başında yayınladığı bir video ile başladı diyebiliriz. Lebron, işe giderken abartılı, kat kat fondötenler yerine sadece biraz nemlendirici, hafif bir maskara ve doğal tonlarda bir ruj ile yaptığı makyajını ve bu görünümle nasıl alçakgönüllü olunacağının videosunu çekerek, bu videoyu ´very demure, very mindful` açıklaması ile yayınladı. Aman allahım! Bir dünya bunu bekliyormuşçasına bir anda bu bir akıma dönüştü ve insanların “demure” videosu çekme yarışı başladı. Akımın yaratıcısı olan Jools Lebron, 33 milyondan fazla izlenme aldı, viral oldu ve “demure” öncesi bir kasiyer olarak çalışıp molalarda video çekerken şimdi ülke çapında etkinliklere ev sahipliği yapıyor ve hayatını finanse ediyor.
Demure akımının içi de zamanla dolduruldu. Geldiği noktada “Demure” sadece dış görünüşle sınırlı değil. Bu, aynı zamanda özgüvenini en doğal haliyle sergilemek demek. Bu trend, sadelik ve zarafetin, aslında en güçlü özgüven ifadelerinden biri olduğunun altını çiziyor ve bir yaşam tarzı olarak da karşımıza çıkıyor. Bu yeni trend, kadınlara nasıl görünmesi ve davranması gerektiğini dayatanlara kinayeli bir şekilde başkaldırı niteliği de taşıyor. Akıma katılan kullanıcılar ironik bir tavırla “çekingen” ve “kibar” davranışlar sergileyerek bu klişelere meydan okuyorlar. Ancak diğer taraftan da abartılı davranışlardan kaçınmak, tüm gün yataktan çıkmamak, havalimanında sıra beklemek, koltuğa yayılıp televizyon izlemek gibi son derece olağan ve sıradan haller de “demure”luk haller.
Kavramın kafası biraz karışık anlayacağınız ama “trend olma” hadisesine layığıyla ev sahipliği yaptı diyebiliriz.
İnsanlar hızla günlük hayatlarında mütevazi davranmak hakkında içerikler üretirken ünlüler de ´demure` trendine kayıtsız kalamadı. Ünlü ünsüz neredeyse iki kişiden birinin videosunda duyduğumuz ´very demure, very mindful` sözleri atasözü gibi muamele görmeye başladı. Kardashian’sız bir trend olamazdı, Khole de akıma katıldı. Boşanma dertlerinin ortasında olan JLo da. Akım dert tasa dinlemiyor anlayacağınız.
“Demure” sosyal medyanın sınırlarını aşarak kırmızı halılara kadar da uzandı. “Emily in Paris” dizisinin dördüncü sezon galasında, tüm oyuncuların da “demure”lamasıyla kelime iyice viral oldu.
Washington Post, New York Times, The Guardian gibi gazeteler de trend hakkında makaleler yayınladı.
Zirveyi Beyaz Saray’ın yayınladığı bir postta gülümseyen Joe Biden’ın altında yazan şu cümleler ile yaptı.
“Çeşitli eylemlerle yaklaşık 5 milyon Amerikalının öğrenci borcunu iptal etmek.
Very mindful.
Very demure.”
Çok değil Demure’dan iki ay önce ortalığı ateşe veren Brat akımına karşı da bir başkaldırı da oldu bu. İngilizce’de dağınık, arsız çocuk anlamına gelen brat kelimesiyle birlikte hayatlarımıza giren brat summer trendi, aynı çocukken olduğu gibi bizden biraz dağınık, biraz umarsız ve çokça özgür olmayı ve dışarıdan nasıl göründüğümüz hakkında çok kafa yormamayı istiyordu. Sessiz lüksün, clean girl yani temiz kız hatta Barbie trendlerinin tam zıttıydı canlı neon bir yeşil renkle temsil edilen bu akım aynı zamanda dev bir ekonomiyi de beraberinde getirdi. İstediğimiz renkleri ve desenleri üst üste giydik. Hepsini karıştırmaktan, biraz dağınık ve umursamaz görünmekten çekinmedik. Akım bize daha önce giymeye cesaret edemediğimiz her ne varsa üst üste karıştırıp giymemizi söyledi. Hafif serseri görünüm ve umursamaz tavır “brat”ti. Ama ne oldu o da geldi geçti.
‘Demure’ gibi viral kelimeler sezonluk. Moda ve kozmetik markaları bu ifadelere pazarlama stratejilerinde inanılmaz bir hızla yer veriyor. Geçtiğimiz sene düzenlenen moda haftalarında tüm ünlü moda tasarımcıları ve modaevleri 2024-2025 sonbahar-kış sezonunda zarif, kendine güvenli, seksi ancak avam olmayan, sağlığına ve bedenine dikkat eden bir kadın görünümünün moda olacağını ortaya koymuştu. Bu sezon hepimiz için tam da o kadın olma yani ağırbaşlı ve aklı başında bir kadın olma zamanı. Tabi yakalanan bu “demure” trendi de bunu destekleyerek yücelten bir akım oldu. Yani bu sonbahar-kış modası her ne kadar demure trendi için yaratılmış gibi dursa da aslında bu sezon modası geçen seneden beri belli olduğundan bu trendlerin birden parlayıp köpürmesi belki de tesadüf değildir ne dersiniz?
Trendler hızla çıkıyor, bir etki yaratıyor ve değişiyor ve genç neslin giyiminden, konuşma tarzlarına, iletişimlerinden, etkileşimlerine kadar yön veriyorlar. Günümüzde markaların özellikle yeni nesile ulaşma yolları da doğal olarak onların dilinden konuşmaktan geçiyor. Klasik pazarlama yöntemleri geçerliliğini yitireli çok oldu. Zamanın dilini anlamak ve ona uygun ürünler çıkartıp, pazarlama faaliyetlerini bu dilde yapmak anahtar. Markalar bu terimleri yakalayıp iletişim stratejilerine dahil ettiğinde, sosyal medya üzerinde hızla dikkat çekiyor ve fark yaratıyorlar. Peki ne bu terimler?
Sizin için yazıma bir “yeni nesil terim sözlüğü” ekleyerek son veriyorum.
Ne dersiniz bu yazı için #verydemure & #verymindfull bir son değil mi?
Yeni nesil terim sözlüğü:
Very Demure: Bir tavrın ya da kıyafetin zarif, mütevazı ve sakin yönünü ifade ediyor.
Slay: Bir duruşun veya başarının zirve noktasını temsil ediyor. Başarılı ve etkileyici bir hareketi tanımlıyor.
Brat Summer: Özgür, enerjik ve biraz da asi bir yaz ruhunu betimler. Sınırları zorlayan, eğlenceye düşkün bir yaşam tarzına işaret ediyor.
It’s giving zen: Sakin, dingin ve huzur veren bir durumu ifade ediyor.
Rizz: Bir kişinin karizma ve çekiciliğini anlatmak için kullanılan bir terimdir, özellikle sosyal ortamlarda etkileyici olma yeteneğini gösteriyor.