Tam beyaz işlenmiş şeker içeren herşeyden uzaklaşıp kilo vermenin dayanılmaz hafifliğini yaşayacaktık ki, o da ne başka bir formda yine şekerin etkisindeymişiz. Evet fruktoz. Yıllar yılı seni masum sanmışız, meyve şekeri deyip geçmişiz, oysa şekerin her formu aynı şekilde etki ediyor vücuda. O yüzden doğal meyveden bile gelse tatlı olan herşeyin tüketilirken bir limite ihtiyacı var.
Bakalım kimler daha çok kimler daha az fruktoza sahip…
- ŞURUP VE TATLANDIRICILAR (Başta da Agave şurubu, ne yazık ki bal da buna dahil)
- KURU MEYVELER ( Hurma, kuru üzüm, incir, yabanmersini, dut, kayısı… Şunu bilin ki bir tercih yapmanız gerekirse kayısı hepsinden masum, 100 gr’ında 16 gr fruktoz bulunuyor, bu da hazır mısınız? 4 tatlı kaşığı şekere eşdeğer oluyor)
- SOSLAR (Ketçap, barbekü sos, inanamazsınız ama aralarında en masumu mayonez, hele evde yapılırsa sıfır tehlike.)
- ENERJİ BAR’LAR VE GRANOLA’LAR
- MISIR GEVREKLERİ ( Süt veya yoğurda mısır ya da buğday gevreği koymak yerine yulaf tercih edip üzerini taze meyvelerle süslemek çok daha sağlıklı bir seçim olacaktır.)
- TAZE MEYVELER: (En başı üzüm çekiyor, ardından da armut, kiwi, mango, orman meyveleri geliyor. Bazı meyvelerin, özellikle de ağaç meyvelerinin fruktoz içerikleri daha yüksek. Ananas, erik, çilek , kiraz en masum olanlar)
- MEYVE SULARI: (Onlar normal meyveden daha çok fruktoza maruz bırakıyorlar bizleri, o yüzden ne kadar uzak durursak o kadar iyi. Normalde meyveyi bir bitin olarak tüketince (en fazla lif kabuklarında) fruktoz liflerle vücuda giriyor, etkisini daha az hissettiriyor, öbür türlü suyunu sıkınca saf fruktoz içiyor gibi bir durum oluyor)