“SU” Tasarrufu Yapmanın Kolay Yolları

Su; kıymetli yaşam kaynağımız. İklim şartları da her geçen yıl normalin biraz daha dışına çıkıyor. Her sene bir öncekine göre daha da kurak geçiyor ve barajların seviyesi gittikçe azalıyor. Aslında teoriye göre en fazla su kırsal kesimde tarım için tüketiliyor ancak gerçek hayatta, su tüketiminin çokluğu konusundaki realitenin kentlerde ev içi kullanımda olduğunu görüyoruz.

Eğer tasarrufunu yapmak için yapabileceğimiz bir şeyler varsa mutlaka bilekleri sıvamalıyız çünkü bu iş yağmur duasıyla çözüleceğe benzemiyor…

Ev içi su tasarrufu için neler yapabiliriz ?

Her damlayı nasıl sonuna kadar değerlendirebilirim diye düşünerek yola çıkalım.

Sebze ve meyveleri akan suda yıkamak israftır. Büyükçe bir kaseye bir miktar su doldurduktan sonra sebzelerin ilk yıkamasını orada gerçekleştirebiliriz. Sonrasında sebze ve meyveleri beyaz sirke veya karbonatla yine bu suda bekletebiliriz.

Kasedeki suyun kullanımı bittiğinde gidere dökmek yerine, çiçeklerimizi bu suyla sulamak için ayrı bir sürahide biriktirebiliriz.

Aslında genel olarak akan su israftır. Ellerimizi sabunlarken, dişlerimizi fırçalarken, saçımızı ve vücudumuzu şampuanlarken suyu kapatmaya özen gösterelim.

Dişerimizi çalkalamak için banyoda bir bardak bulundurarak akan suyun önüne geçebiliriz.

Banyo yapmadan önce suyun ısınmasını beklerken akan suyu bir kovaya akıtarak, daha sonra yer silme veya yüzey temizleme suyu olarak kullanabiliriz.

Uzmanlar, bebeklerin ilk iki yıl kadar her akşam ılık suda banyo yapmasını öneriyor. Bu demek oluyor ki bebekli evlerde hemen hemen her akşam en az 15 litre su harcanıyor. Bu suyu bebek küvetinden bir su bidonuna aktararak arabamızı yıkamak için veya genel ev ve çamaşır temizliğinde kullanmak için ayırabiliriz.

Musluklarımıza takacağımız basit bir aparat sayesinde akan suyun seviyesini kontrol ederek su tasarrufu yapabiliriz.

Makarna veya mantı haşladığımız suyu sökmek yerine çorba yapımında değerlendirebiliriz.

Temizlik malzemelerini seçerken ekolojik markaları tercih ederek, durulamak için daha az su kullanabilir ve su tasarrufu yapabiliriz.

Bulaşıkları elde yıkamayıp, bulaşık makinasını da tam kapasite dolduğunda çalıştırmak su tasarrufu yapılmasını sağlayacaktır.

İçtiğimiz bir bardak kahve için 140 litre, 1 kilogram etin üretimi için ise 15.000 litreden daha fazla su tüketiliyor. Yani aslında tüketim alışkanlıklarımızı her yönüyle gözden geçirerek, yaşam tarzımızda yapacağımız küçük değişiklikler ile büyük değişimlere katkı sunabiliriz.

İzleme önerisi: 25 Litre

https://www.natgeotv.com/tr/belgeseller/natgeo/25-litre

Written By
More from Deniz Konuk
Bir Bebeğin En Büyük Adımlarından Biri: Bezi Bırakma
Bez bırakmanın erken çocukluk döneminin en önemli bağımsızlık ve kontrol etme adımlarından...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir