Gün geçmiyor ki, modern estetik uygulamalara bir yenilik daha eklenmesin… Son dönemde bu uygulamalar arasında bir uygulama var ki oldukça merak uyandırıyor. O da silikon iplerle yüz askılama tekniği. Son dönemde ülkemizde de sıklıkla uygulanmaya başlanan bu güncel estetik tekniği konusunda merakları gidermek üzere konunun uzmanı Op.Dr. İlker Manavbaşı ile bir araya geldik.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı İlker Manavbaşı. Özel kliniğimde hastalarıma hizmet vermekteyim. Sıklıkla gerçekleştirdiğim ameliyatlar arasında iple yüz askılama, yüz germe, burun ameliyatı, bbl, liposuction ile vücut şekillendirme, yağ enjeksiyonları bulunuyor.
Günümüz estetik trendleri hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?
Günümüzde minimal invaziv ve ameliyatsız işlemler çok popüler hale geldi. Biz de hastalarımızın bu yöndeki talebi doğrultusunda onları tatmin edecek yöntemler uyguluyoruz. Bunların başında yüz gençleştirme için kalıcı ve geçici iplerle yüz askılama, yağ enjeksiyonu, hyalüronik asit dolguları ve botoks enjeksiyonları geliyor.
İple yüz askılama tekniği nedir?
Yıllar içinde yüzümüzde yaşlanmaya bağlı olarak sarkma meydana gelir. Bu problemi gidermek için klasik olarak yüz germe ameliyatı yapılır. Ancak bazı hastalarda sorun henüz ameliyat gerektirecek boyutta değildir. Bir grup hasta da ameliyat olmadan bu sorunu ortadan kaldırmak istemektedir. İşte bu hastalar için uygulayacağımız tedavi yöntemi, ip askıdır. Bu yöntemi size kısaca izah edeyim; şakak bölgesinde saçlı deri içinden birkaç adet kesi yapılır, iplerin alt bacakları yüzün istenilen bölgesine gönderilirken üst bacakları saçlı deride bırakılır. Bu şekilde yüzün yukarıya doğru askılanması gerçekleştirilir. Kullanılan ipin çeşidine göre, geçici iplerle 1—2 yıl arası, kalıcı iplerle ise çok daha uzun etki sağlanır. İp uygulaması, hastanın ihtiyacına göre yağ enjeksiyonu, hyalüronik asit dolgusu ve botoks ile kombine edilir.
Kimlere uygulanabilir?
Hepimizi yaşlanıyoruz, yüzümüzdeki dokular haliyle gevşiyor, sarkıyor. Dolayısıyla otuzlu yaşlardan itibaren bu sorunun ameliyatsız giderilmesini isteyen kadın- erkek herkes, bu işlem için potansiyel adaydır diyebiliriz.
İşlem ne kadar sürüyor?
Kullanılan ip sayısı ve kombine edilen tedavi yöntemleri göz önüne alındığında 1—2 saat diyebiliriz.
İşlemi tekrarlamak gerekiyor mu?
Geçici ipler 1—2 yılın sonunda eriyerek kayboldukları için bu sürenin sonunda işlemi tekrarlamak gerekir. Kalıcı iplerle yapılan askılamada ise yıllar içinde yüzün belli bölgesinde gevşeme olması durumunda o bölgeye yeniden iplerle takviye yapılabilir.
Yan etkileri var mıdır?
Temel olarak yoktur. Gerek geçici gerekse kalıcı ipler uzun yıllardır ameliyatlarda güvenle kullandığımız materyallerdir, insan vücudunda reaksiyona sebebiyet vermezler.
Diğer işlemlerle birlikte uygulanabilir mi?
Yüz gençleştirme ameliyatları geniş bir yelpaze oluşturur. Boyun germe, gıdı liposuction, gıdı jplasma uygulaması, alt ve üst göz kapağı ameliyatları, bişektomi, lip lift, yüze yağ enjeksiyonu, dolgu ve botoks uygulamaları bu yelpazenin içinde yer alır. İp askılama, hastanın ihtiyacı doğrultusunda bu uygulamaların herhangi biriyle ya da birkaçıyla kombine edilebilir.