Güzellik endüstrisi son yıllarda hem yeni marka hem de ürün çeşitliliği anlamında altın çağını yaşıyor. Varolan markalar değişen tüketici taleplerine ve trendlere göre, ürün inovasyonuna her zamankinden fazla önem veriyor ve pastadan pay kapmak için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.
Her geçen gün ünlülerin çıkardığı kozmetik markalarına ya da farklı nişlere hitap eden bağımsız markalara da yenileri ekleniyor. Belki hepsi büyük başarılar yakalayamıyor ama bazı markalar var ki hem felsefeleri hem ürün kalitesi hem de tüketiciyle olan bağlarıyla öne çıkıyor. Fakat ne yazık ki bu markaların çoğunu Türkiye pazarında göremiyoruz. Sizler için keşke Türkiye’de de olsa dediğim, radarınıza almanızı ve fırsat bulursanız mutlaka denemenizi önerdiğim Make-Up Artist (MUA) makyaj markalarını derledim.
Söz konusu makyaj malzemeleri olunca, en sevilen ve en iyi performansa sahip ürünlerin, yıllarını bu işe vermiş profesyonel makyaj sanatçılarının elinden çıkıyor olması şaşırtıcı değil. Yıllarca birçok markanın birçok ürünüyle çalıştıktan sonra, piyasada eksikliği hissedilen ürünleri en iyi onlar biliyor ve bu açığı kapatmak için kendi yaratıcılıklarını ve vizyonlarını da katarak eninde sonunda kendi markalarını ya da özel işbirliği koleksiyonlarını çıkarıyorlar. İlk olarak, ülkemizde henüz satışta olmasa da hikayesiyle ve ürünleriyle dikkat çeken MUA markalarıyla başlayalım, daha sonra da “girl boss” markalarını inceleyeceğiz.
Lisa Eldridge
En beğendiğim ve ilham aldığım makyaj sanatçısı olan Lisa Eldridge ile başlamak istedim. 20 yılın üzerinde profesyonel makyaj tecrübesine sahip olan Yeni Zelanda asıllı Lisa Eldridge, daha önce Chanel, Shiseido, Boots 7 gibi markalardaki tecrübesinin ardından 2015 yılından beri Lancome’un Global Kreatif Direktörlüğünü yürütüyor.
Birçok alanda “ilk”lere sahip olan Eldridge, 2002’de açtığı www.lisaeldridge.com sitesiyle kendisine ait web sitesi olan ilk profesyonel makyaj sanatçısı oldu ve 2010 yılından beri de kendi Youtube kanalına sahip. Makyajın tarihine olan özel ilgi ve bilgisini, 2015 yılında çıkardığı Face Paint kitabında kozmetik meraklılarıyla paylaştı, ardından BBC ile birkaç bölümlük “Makyajın Tarihi” belgeselini hazırladı. Lisa’nın 30 yıldır büyüttüğü bir vintage makyaj koleksiyonu da bulunuyor. Asla hiçbir markayla ücretli reklam çalışması yapmıyor ve 2016 yılından beri Youtube’dan elde ettiği geliri kadın eğitimi ve sağlığı alanında çalışan çeşitli kurumlara bağışlıyor.
2018 yılında çıkardığı, çarpıcı renkleri ve mükemmel dokuları olan limited ruj koleksiyonu saatler içinde tükenmişti. 2019 ve 2020 yıllarında yeni lansmanlarla koleksiyonunu genişletti, 2022 Kasım ayı başında da ilk defa göz makyajı koleksiyonu hazırladı ve 5 farklı far paleti çıkardı. Paletlerinizi kendi tercihinize göre kişiselleştirmenize ve çabuk tükenen renkleri yenilemenize olanak veren mıknatıslı yapısıyla da tüketici taleplerine yanıt verdi. Cilt bakımına da oldukça meraklı olan Eldridge, çok fonksiyonlu ve aynı zamanda cilde bakım da sağlayan ürünlere odaklanıyor. İkon haline gelmiş rujlarını ve yeni far paletlerini mutlaka deneyin!
Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Surratt Beauty
İkonik makyaj sanatçılarından Kevyn Aucoin’ın asistanı Tony Surratt tarafından 2013 yılında kurulan Surratt Beauty, Japonya doğumlu ama New York’ta yetişmiş bir marka. 2002’deki ölümüne kadar Aucoin’ın himayesinde onunla çalışmış olan Tony, uzun yıllar Maybelline New York’un marka temsilciğini yapmış ve Tarte’ın makyaj koleksiyonunu geliştirmiş bir isim. Aucoin öldükten sonra derin bir boşluğa düşüyor ve iş seyahatlerinde çok etkilendiği Japonya’ya gidip bir süre orada kalıyor. Kendi markasını yaratma fikri de orada doğuyor.
Ürünlerin tamamı, kozmetik inovasyonu ve teknolojisinin lider ülkelerinden Japonya’da üretiliyor. Genelde makyaj sanatçılarına özel çalışılan, kişiselleştirilebilir ve yeniden doldurulabilir, tek ambalajlı ürün mantığını Surratt tüm tüketicilere sunuyor ve böylece herkese, profesyonel makyaj kalitesinde ürünler vaat ediyor. Makyaj fırçaları da, fırçanın cenneti olarak bilinen Japonya’nın Kumano bölgesinde el yapımı olarak üretiliyor. Maskara ve eyeliner’lar için de Japon kaligrafi fırçalarından esinlenilmiş. Far ve maskaralarını mutlaka deneyin!
Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Danessa Myricks
Farklı dokuları ve çarpıcı renkleriyle ürünleri herkese hitap etmese de, Danessa Myricks’in hikayesinin herkesin ilgisini çekeceğine eminim. Sıfırdan kendisini yaratmış bir üstat desem yeridir. 30 yaşında, iki çocuğunu tek başına büyütmeye çalışan bir anne olarak saç bakımı üzerine bir derginin pazarlama bölümünde çalışan Myricks, bir anda şirket kapatma kararı alınca, 30 gün içinde ne yapacağına karar vermesi gerektiği gerçeğiyle yüz yüze kalıyor.
Kısa bir krizin ardından tutkusunun izinden gitmeye karar veriyor ve makyaj sanatçılığına yöneliyor, fakat bu alanda ne bir eğitimi ne de eğitim alacak durumu var. Önce oturup bu alandaki tüm kitapları okuyor, teorik olarak kendini geliştiriyor ama pratik de lazım. İş sebebiyle tanıdığı iki fotoğrafçı ona destek oluyorlar ve ücretsiz makyaj yapabileceği çekimlere Danessa’yı çağırıyorlar. Başta acemi ve çekingen olsa da, uygulama yaptıkça kendini bulmaya ve pratik kazandıkça daha iyi olmaya başlıyor.
Ürünleri alışılmadık şekillerde kullanıp kendisine özel teknikler geliştiriyor. Bu arada çeşitli markalar için ürün geliştiriyor ve danışmanlık yapıyor; örneğin Benefit’in ünlü kaş ürünleri koleksiyonunun arkasında Myricks’in imzası var. Sonra fotoğrafçılığı yine kendi kendine öğreniyor ve makyajı kamerada görmek bütün perspektifini ve makyaj tarzını değiştiriyor. Verdiği eğitimlerde kendi karışımlarını hazırlıyor ve insanlar o ürünlerden satın almak isteyince kendi markasını yaratma cesaretini sonunda kendisinde buluyor. Krem, pigment, pudra ve karıştırıcı malzemelerden oluşan küçük kitler üretip profesyonellere satmaya başlıyor. Uzun yıllar sadece makyaj sanatçılarına yönelik yüksek performanslı ve pigmentli ürünler sattıktan sonra Danessa Myricks Beauty, genel tüketiciye de açılıyor ve bugün, sınırları olmayan bir makyaj felsefesini savunuyor. Ürünlerin her biri multifonksiyonel ve nerede, nasıl kullanılacağı kişinin yaratıcılığının sınırlarına kalmış. Meşhur krem pigmentlerini mutlaka deneyin; herkesin zevkine göre bir rengi var!
Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Daniel Sandler Cosmetics
35 yılın üzerinde makyaj sanatçılığı tecrübesine sahip olan Daniel Sandler, dört yıl boyunca ürünlerini kusursuzlaştırmak için çalıştıktan sonra kendi markasını 2005 yılında yarattı. Daniel’ın şahsi hikayesi de, saç ve makyaj eğitimi aldığı London College of Fashion’da ünlü İngiliz tasarımcı Mary Quant’la tanışmasının ardından heyecan kazanıyor. Onun desteğiyle moda çekimleri için modeller ve ünlülere makyaj yapmaya başlıyor ve giderek ünleniyor. 2005 yılında, kendi imza görünümü olan doğal ama ihtişamlı bir makyajın temelini oluşturan ve “Watercolor Liquid” adını verdiği likit allık ürününü geliştiriyor. Ürünün en büyük özelliği, altından gerçek cildin görünebildiği “sheer” bir bitişi olması, suya dayanıklılığı ve mevcut renk skalasının ötesinde kendi karışımlarını yapmaya olanak tanıması. Sandler’a göre makyaj, kişinin kendi tenini daha iyi bir şekilde yansıtmalı. Ayrıca makyaja önce allıkla başladığınızda her şey daha iyi görünüyor ve abartıya kaçmadan, doğal ama etkileyici bir görünüm yakalayabiliyorsunuz.
Daniel Sandler koleksiyonundaki tüm ürünler çok amaçlı olarak yüzün farklı bölgelerinde kullanılabiliyor ve neredeyse tamamı karıştırılarak farklı tonlar elde edilebiliyor. Watercolor Liquid’i mutlaka deneyin!
Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Jones Road Beauty
Bu isim size tanıdık gelmemiş olabilir ama markanın ardındaki isim, yakından tanıdığınız birisi: Bobbi Brown. Dünyaca ünlü makyaj markası Bobbi Brown’ın Estee Lauder Company tarafından 1995 yılında satın alınmasının ardından 2016’da kendi ismini taşıyan markadan ayrılan Bobbi Brown, 25 yıllık rekabet yasağı anlaşması sona erer ermez 2020 yılında yeni markası Jones Road Beauty’yi yarattı. Bu süreçte ürünlerin içerikleriyle de daha yakından ilgilenmeye başlayan Bobbi’nin yeni bebeği Jones Road, “temiz” içerikli (bu regüle edilen bir terim olmadığı için göreceli bir pazarlama etiketi), üstün kalite formülasyona sahip ve çok amaçlı kullanılabilen ürünlerden oluşan bir koleksiyona sahip ve perakende olarak sadece “temiz kozmetik” akımının öncülerinden Credo Beauty’de satılıyor. Kendi sitesi üzerinden de henüz yalnızca ABD, Kanada ve Birleşik Krallık’a gönderim yapıyor.
Bobbi Brown bu yeni macerasında az kalsın bir sosyal medya skandalıyla sahneden silinecekken, yılların verdiği tecrübe ve kıvrak zekasıyla bunu avantaja çevirmeyi ve bir TikTok fenomeni olmayı da başardı. Markanın “What the Foundation” isimli krem fondötenini gereğinden çok fazla sürdükten sonra hiç beğenmediğini ve tavsiye etmediğini söyleyen ünlü TikTok kullanıcısı Meredith Duxbury’nin videosuna sessiz kalmayıp, “bugün yeni bir teknik deneyeceğim” diyerek avuç avuç fondöten sürdükten sonra “hmm anlaşılan pek işe yaramadı” deyip güldüğü TikTok videosuyla sessiz bir yanıt verdi ve 4 milyonun üzerinde görüntülenmeyle kalpleri fethetti. Allık, far, highlighter, bronzer olarak ya da yüze genel bir ışıltı vermek amacıyla kullanılabilen Miracle Balm’ı mutlaka deneyin!
Instagram hesabını buradan takip edebilirsiniz.
Sevgilerimle,