Sen bir süper kahramansın, herkesin ihtiyaçlarına yetişebilirsin! Peki ya kendine yetişebiliyor musun?
Çocukların aktiviteleri, geçtiğimiz ayın satış raporları ve eşinin gömleğinin ütüsünü düşünürken, bir yandan da Perşembe akşamı arkadaşlarına hangi menüyü hazırlayacağına karar vermeye çalıştığını biliyorum. Herkesin haklı ihtiyaçları var, tıpkı senin gibi. Varsın renkliler ve siyahlar arasında savaş çıksın, senin kendine ayıracak vaktin var! Nasıl mı?
Evdeki herkes kendi sorumluluklarını almaya başlarsa, sen de yönetmen koltuğuna oturabilirsin demektir. Unutma; her rolü üstlenirsen kim olduğunu unutursun. Aynı anda iş kadını, çocukların şoförü, arkadaşlarının Güzin ablası olamazsın. Herkes üzerine biraz yük ve sorumluluk alarak işlerin ucundan tutarsa nefes alabilirsin. Böylece hem kendine, hem de etrafındakilere daha iyi gelebilirsin.
Bu işin bir matematiği var
Öncelikle, düzen aşığı biri olarak, kendine bir program tablosu yapmanı öneriyorum. İlk başta ev ve iş hayatında olmazsa olmazları saat aralıklarına yerleştir. Yetişkin bir insanın günde 7 saat uyuması gerekiyor; uykunu tabloya yerleştir. Güne hazırlanmakla ve yolda geçen süreleri de sabitle. Şimdi esnek olan zaman dilimlerini belirle ve buraları kendine rezerve et.
Teknolojiyi sev
Arabada veya metroda gideceğin yere ulaşırken kitap dinlemeye ne dersin? Storytel uygulamasını kullanarak ister Türkçe ister başka bir dilde kitap dinleyebilirsin. Böylece yolda geçen sürede iki kuş vurmuş olursun.
Zihnini Yönlendir!
Zihnini gitmek istediğin yöne doğru yönlendirmek senin elinde desem.
Bu cümleyi 21 gün boyunca yüksek sesle söyle “Benim yeterince vaktim var. Benim kendime ayıracak vaktim var.” İnanılmaz ama bir şeylerin değiştiğini göreceksin.
Kendine iki tip zaman ayır; “Olmazsa olmazlar” ve “Daha Fazlası”
Olmazsa olmazlar
Düzenli olarak yapılan ve vakitleri önceden belli olan ihtiyaçlarından oluşsun. Haftalık manikürün, 3 ayda bir kirpik lifting uygulaman, 2 günde bir pilatesin veya 6 ayda bir gittiğin doktor kontrolün. Bu listeye, yabancı dilin körelmesin diye okumaya karar verdiğin kitabı da, her akşam 5 sayfa olacak şekilde, biri tuvalet arkadaşı mı dedi?, dahil edebilirsin!
Daha Fazlası
Bu listeye –meli –malı cümlelerden yazma. O sıralar canın her ne yapmak istiyorsa onu yaz. Dinlenmek için masaja, yenilenmek için alışverişe gidebilirsin. Eğer hayatında bir şeyleri değiştirmek istiyorsan kendine bir hafta sonu ayırıp nefes seminerine gidebilirsin. Bir farkındalık kırıntısının insan hayatında yaptığı değişim hayret verici olabiliyor.
BENİ OKU!
Eğer sen oksijensiz kalırsan, etrafındakilere hiçbir faydan dokunamaz. Kendi değerine sahip çıkıp, kendi isteklerine de öncelik vermek bencillik değildir. Tabii ki abartmadan ! Fırat Çakır’ın ‘Ben değerliyim çünkü…’ isimli kitabı birçok bilinmezin gün ışığına çıkmasını, hayatla barış antlaşması yapmanızı sağlıyor. Öz değerinizi geri kazanmak için mutlaka okuyun derim.