GÜLÜŞ ESTETİĞİ HAKKINDA HER ŞEY…

Doyasıya gülmek ve bunu yaparken de rahat olmak, kendine güvenen bir gülüşten daha çekici bir şey daha yok. Maslak Acıbadem’in Diş Kliniği Direktörü Kübel İltan Özkut’a gülüş estetiği hakkında aklımıza takılanları sorduk…

1.Gülüş estetiği tam olarak nedir? 

Sağlıklı ve güzel bir gülüş kişilerde bırakacağı ilk intiba açısından son derece önemli bir konu. Bireyler bu konuda bilinçlendikçe de yüzleriyle ve karakterleriyle uyum içinde olan, ışıldayan  bir gülüşe sahip olma arzusu içinde oluyorlar. Tasarlanacak gülüş en baştan tespit edildiğinde bunu elde etmek için yapılacak işlemlere karar verilip tedavi planlamaları kesinleştiriliyor.

Beyazlatma, ortodontik tedaviler ve porselen laminate veneerler en popüler uygulamalar. Eğer hastanın gülerken fazla diş eti gözüküyorsa, diş eti estetiği uygulamaları ile öncelikle diş eti sınırlarının düzenlenmesi gerekebiliyor. Diş renginden memnun değilse bazen basit bir beyazlatma bile işe yarayabiliyor.

Diş dizimindeki düzensizliklerde ise içten takılan tellerle veya şeffaf plak uygulamaları ile yapılan ortodontik tedaviler çok etkili. Diş şekillerinde ve dizimde düzensizlikle var ise bunları da dişlerin sadece ön yüzeylerine yapıştırılan porselen yapraklarla (porselen laminate veneerler) düzenleyebiliriz. Diş dokusuna koruyucu yaklaşımıyla son 25-30 yılın en popüler uygulaması bu porselen yapraklar. Son derece doğal ve güzel sonuçlar elde ediyoruz.

Kübel İltan Özkut, Estetik Diş Hekimi ve aynı zamanda EDAD’ın yani Estetik Diş Hekimliği Akademisyenler Derneği’nin de başkanı. Geçtiğimiz ay 4. Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi pandemi sürecinden dolayı  ilk kez dijital olarak gerçekleşti.

2.Dudak dolgusu yaptırılacaksa gülüş estetiğinden önce mi sonra mı yaptırılmalı?

Estetik diş hekimliğinde yaklaşım kişinin yüzünden ağız içine doğru gider. Öncelik her zaman dudaklarda, çünkü dudak bir nevi dişlerin dış çerçevesi  oluyor. Dudağa yapılacak dolgu maddeleri ile dudaklarda boyutsal değişikliklerin yanı sıra gözüken diş miktarlarında da ciddi değişiklikler olabilir. Önemli olan dış çerçeveyi belirledikten sonra bununla uyumlu olacak şekilde diş modellerine ve dizimine karar vermek olacaktır. Aksi takdirde yapılan bir gülüş tasarımı dudaklara uygulanan işlem sonrası çok daha az görünür olabilir veya arzulanan uyum yakalanamayabilir.

3.Gülüşünü en beğendiğiniz ünlü isimleri öğrenebilir miyiz? 

Jessica Alba, Anne Hathaway’in diş karakterizasyonlarını ve gülüşlerinin yüzleriyle olan uyumunu çok beğeniyorum.  Matthew McConaughey ve Matt Damon’ın gülüşlerini beğenirim. JAY Z’nin de ön tek dişinin hafif çarpıklığı çok hoşuma gider. Bizden de Bensu Soral, Mehmet Günsür ve Bengü’nün dişlerini beğenirim. Ece Sükan’ın da çok karakterize hoş bir gülüşü var..

4.Birçok kişi pandemi döneminden dolayı var olan tedavilerini erteliyor, diş kliniklerinden Covid 19 için nasıl önlemler alınıyor?  

Diş kliniklerinde enfeksiyon yönetimi ve sterilizasyon zaten yıllardır bizlerin en titizlendiğimiz konuların başında gelirdi. Diş hekimliğinde prensip olarak her hastaya enfekte gözüyle bakılır. Bizler hepatitli, HIV’li hastaları tedavi ettik.  Bu sebeple sterilizasyon prosedürleri her zaman çok doğru ve titizlikle uygulanır.

Ancak dönemin gerekliliğine uygun olarak, bekleme salonlarında mesafelendirmeler yapıldı, alınan hasta sayıları azaltıldı, refakatçi şart olmadıkça kabul edilmiyor. Hastalara tedavilere başlamadan farklı formüllerde gargaralar yaptırıp, ağız içinden yayılan aerosollerin ağız içi emilimini arttıran aspiratörlere geçtik. Cerrahi işlemlerden ve genel anestezi gerektiren prosedürlerden önce standart olarak Covid testi istiyoruz.

Klinik odalarının havalandırma şartlarında değişikliklere gidildi, odalarda hava basıp aspire eden sistemlerin güçleri arttırldı, her hasta arasında özel çözeltilerin kullanıldığı fogging denilen 20 dakikalık hava dezenfeksiyon sistemleri kullanıyoruz.

Yapılacak işlem ne olursa olsun her hastaya özel giyilen önlükler, boneler, çift maske kullanımı ve siperlikler hem hastaları hem de kendimizi korumak adına eklediğimiz yeni prosedürler. Sonuç olarak Covid bir süre daha bizimle ve bu dönemde ağızdaki tedavi ihtiyaçlarını ertelemek çok da anlamlı değil. Bakımsız kalan bir ağız ileride daha ciddi problemlerin oluşmasına yola açacaktır.

5. Evde bakımlı bir ağız için diş fırçalamak dışında neler yapabiliriz?

Ağız bakımında en önemlisi etkin bir şekilde sabah akşam 2’şer dakika süreyle diş fırçalanması ve akşamları diş ipi kullanımı. Burada süre önemli ve dişlerin tüm yüzeylerinden gıda artıklarından uzaklaştırıldığından emin olunmalı.  Diş ipinde zorlananlar ağız duşu veya hekimleri öneriyor ise diş arası fırçaları da kullanabilirler. Senede iki kere hekim kontrolü rutin olmalı ki herhangi bir sorun en başında yakalanabilsin.

Bir de hastalarda diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı şikayetler arttı son dönemde. Diş yüzeylerinin aşınmaması (diş hassasiyetine yol açar),  çiğneme kaslarında olası spazmları, eklem bozukluklarını   ve ağrıları önlemek için düzenli gece plağı (splint) kullanılmasını öneriyoruz

HANGİSİ DAHA İYİ? 

A. NORMAL DİŞ FIRÇASI. B. ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇASI

A. FLORÜRLÜ MACUN B. FLORÜRSÜZ MACUN

A. BİTKİSEL İÇERİKLİ DİŞ MACUNU.  B. KÖMÜR İÇERİKLİ DİŞ MACUNU

A. SABAH FIRÇALAMAK.  B. AKŞAM FIRÇALAMAK (HER İKİSİ DE)

More from Gözde Atakoğlu
İLHAM PERİSİ: PINAR SABANCI
Sevgili Pınar öncelikle eğitim hayatından ve su sıralar neler yaptığından biraz bahseder...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir