GERÇEK BİR ARINMA: ORUÇ

Meditasyon ve detoks in, namaz ve oruç out mu? Hiç oruç tutamadın ama defalarca detoks denediysen bu yazı tam senlik. Çünkü oruç tüm detoksların en güzel sentezidir aslında.

 

Niye tutalım?

Nasıl doğa dört mevsimi yaşıyor, ağaçlar yapraklarını döküyor, yoğun kışın ardından doğa kendini yeniliyor ve temizliyor, baharda en güzel yapraklarla geri dönüyorsa sen de doğaya ait bir canlı olarak bu bahar temizliğini mutlaka yapmalısın. Oruç tam anlamıyla bir bahar temizliğidir. Bir yıl boyunca aldığın kötü hava, kötü besinler, gıda katıkıları, kimyasallarla uğraşan ve toksik biriktiren bedenini temizlemek ve yenilenmiş tazecik bir bedende yeniden gözlerini açmak istemez misin?

Nasıl bir temizlik süreci oluyor vücudumda?

Biyokimyasal olarak anlatacak olursam, tüm hastalıklar, kanserler tek bir hücrenin zarar görmesi ile başlar. Bu problem hücrenin mitokondrisinde ve hücre zarında başlar. Proton yüklü serbest radikaller kendilerini kararlı hale getirecek elektronları hücre zarından çalarlar. Hücre zarı elektrondan çok zengindir bu özelliği sayesinde seçici geçirgendir, yani hücreye alınacak maddeleri ve atılacakları çok iyi ayırt edip seçebilir. Hücrede, hücre zarının bozulması eve giren çıkanın belli olmaması gibidir. Çok değerli zarın diğeri de mitokondrilerimizde bulunur. Mitokondriler yediğimiz besinin oksijenle yakılıp, ATP yani enerji elde ettiğimiz yerdir. Burayı büyük bir fabrika gibi düşünebilirsin ve içinde her gün oksijenin yanmasından oluşan atık ürünler oluşuyor. Bu atıklar da kararlı hale geçebilmek için hücre zarında olduğu gibi mitokondri zarından elektron çalıyorlar ve bu zarı bozuyorlar. Böyle olunca fabrika giriş çıkışları bozuluyor.

Bozulması çok kötü çünkü bir ülkenin ticareti ve enerjisi nasıl çalışan fabrikalara bağlıysa, hücrede de fabrikanın çökmesiyle hiç bir yere enerji yetişmemeye başlıyor.
Enerji iki şekilde oluşur. Birinci yol glikoliz. Glikoz ve şeker hücre sitoplazmasında oksijen olmadan parçalanır ve ortaya 2 ATP + piruvat + laktik asit ortaya çıkar. Oluşan piruvat mitokondri içine girebilirse bunun oksijenle yakılmasıyla 36 ATP ortaya çıkar. Yani fabrika alınan hammaddenin çok iyi işlenmesini sağlar. Üstelik aminoasitler ve yağ asitleri sadece ve sadece mitokondride ATP’ye dönüşebilir.

Normalde mitokondri zarı bozulmuş bir hücrenin kendini apopitoz dediğimiz programlı ölüme sokarak imha etmesi gerekir. Ancak yapının bir şekilde bozulması ile bu hücreler yaşamaya devam ediyor ve çoğalarak yaşlanmaya, hastalıklara, kansere davetiye çıkarıyorlar.

 

 

Oruç tutarak hücrelerini aç bıraktıkça sitoplazmada gerçekleşen 2 ATP vücuda yeterli gelmiyor. Vücut mitokondrilerde gerçekleşen 36 ATP’yi kullanmaya hücrelerini zorluyor. Bu sınavı geçemeyen yani mitokondrileri iyi çalışamayan, zarları zarar görmüş, yaşlanmış hücrelerin vücut tarafından böylece tespit edilebiliyor ve apopitoza alınıyor. Yani amaç ileride kanserleşecek hücrelerini şimdiden tespit edip, öldürmek. Yani bu zorlu kış süreci baharın en güzel hücrelerle gelmesini sağlıyor. Azıcık yıpratıp, tamiri artırıyor.

 

Oruç en iyi nasıl tutulur?

 

Oruç tutmak detoksa çok benziyor. 30 gün boyunca uzun açlıkla hücre ölümü ardından kalan sağlıklı hücrelerin hızla çoğalabilmesi için antioksidandan zengin bir beslenme gerekiyor. Burada bolca çiğ meyve ve sebze, özellikle koyu kırmızı renkli meyveler, zencefil, zerdeçal ve hücre zarının yenilenmesi için Omega 3 gerekli.

 

Oruç tutarken enerjim çok düşük oluyor ve ben yoğun çalışan, üstelik zihnimle yoğun çalışan biriyim ne yapabilirim?

 

Başlangıçta zorlanacaksın ama bu süreç sonunda vücudun mitokondrileri çok iyi çalışan hücrelerden zengin olacak ve karbonhidratlar kadar aminoasitleri ve yağ asitlerini de kullanarak enerji elde edebilir hale geleceksin. Yani biraz sabır, bu dönem sonunda eskisinden daha az yiyerek daha enerjik olacaksın.

 

 

NE YEMELİ?

 

Sahurda; Kahvaltı yapıyor gibi yemeye çalış. Yumurta, bağırsak şikayetin yoksa peynir, varsa lor ,kaliteli yağ alımı için avokado, zeytin yağı, ceviz, badem. 1’er tatlı kaşığı çörek otu, keten tohumu yağı. Zeytin içinde tuz olduğu için susatabilir, miktarını kaçırmaman gerekenlerden. Bol yeşillik, koyu yeşil yapraklılar, 1 avuç kırmızı meyve veya 1 yeşil elma. 1-2 dilim ekmek arzuna göre tüketebilirsin.

Avokado ve yumurta sahur için harika bir ikili. Hem kaliteli yağ hem de protein açısından zengin, uzun süreli tokluk için ideal.

 

İftarda;

 

Başlangıçta 1 hurma veya kuru kayısı, ardından çorba. 15 dk ara sonrasında ana yemek et veya etli sebze yemeği. İlk günler et tokluğu sağlamak için önemli sonradan sahurda yumurta sayısını artırıp akşam sebze yemeğine de geçebilirsin, böylece daha etkili bir temizlik yapabilirsin.

 

Uzun süreli açlıktan sonra mideye çorba gibi likit formlu bir gıdanın girmesi sindirim sisteminin uyanmasına yardımcı olur.

Fazla karbonhidrat ve tatlı ise bu dönem için çok kötü seçenekler. Bu yiyecekler bu hücreleri öldürmek yerine besliyorlar. İşlenmiş, tütsülenmiş, odun-kömür ateşinde ızgara edilmiş, kızartılmış, içine şeker veya tatlandırıcı eklenmiş her şey bu dönem için çok kötü.

 

 

İftarda tatlı krizleri için en ideali balla tatlandırılmış ve taze meyvelerle süslenmiş süzme yoğurt olabilir.

 

 

RUHUN DA ARINSIN!

 

İzin ver, bedenin temizlenirken, ruhun da temizlensin. Sosyal ortamlardan biraz uzak kal. Kendinle baş başa kalacağın meditasyon, dua veya namaz zamanları ayır. Bazı arkadaşlıklar ve dostluklar araya mesafe girince biter, bazıları daha fazla güçlenir. Hayatında kimlerin kalması gerektiği böyle dönemlerde daha iyi şekillenir.

 

  • Daha fazla uyu. Yatağa bir saat erken gir veya işten eve geldikten sonra iftar öncesi 1 saat uyu. Uyku vücutta tamirin en hızlandığı zamandır aç uyumak bu etkiyi daha fazla artırır.

 

  • Hep yapmak istediğin alışkanlığı kazan artık. Saatini ertelemeden uyanmak mı istiyorsun, hayır demeyi öğrenmek mi istiyorsun ,tam zamanı.
  • Başkalarını konuşma. Başkalarını konuşmak geçmişi ve geleceği değiştirir. Yaşadıklarını değerlendirmeyi, yalnızca tek başına düşünerek yap. Konu başkalarına geldiğinde ordan hemen ayrıl veya konuyu değiştir.
  • Doğayı daha çok izle:  Yapabiliyorsan her gün aynı yolda yürü. Ağaçların değişimini izle, geçerken onlara dokun. Hayvanlara daha fazla dikkat et, gözlerine bak.
  • Daha dikkatli nefes al: Her gün aynaya bak ve gözlerinin içiyle gülümse. Kendini çok sevdiğini ve onu mutlu etmek için elinden ne gelirse yapacağına söz ver.

 

 

 

 

 

 

Written By
More from Nil Yurtbay
KORU BENİ BAĞIŞIKLIĞIM
Geçen gün sosyal medya hesaplarımda gezinirken bir arkadaşımın paylaştığı dikkatimi çekti. Yazar:...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir