CİLDİMİZİ YAZA NASIL HAZIRLARIZ?

Cildimizi daha az yıpratarak yazı nasıl geçirebiliriz, 10 günlük tatilde hangi ürünleri kullanarak bronzlaşabiliriz, SPF korumalar, kimyasal-mineral korumalar ve farklı teknolojiler kullanılarak hazırlanan kremlerin cildimize etkileri neler? Tüm soruları Koç Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji bölümünden Dr. Bachar Memet yanıtladı.

Günümüzde bronz ten artık estetiğin ve sağlığın değil, gelecekteki cilt kanserinin nedeni olarak görülüyor. Bu nedenle, bilinçli güneşlenmek ve güneşten koruyucu ürün kullanmak bir gereklilik haline gelmiştir. Güneş sonrası bakım ürünleri kullanmak ise cildin nemini dengeleyerek, bronzluğun daha kalıcı hale gelmesini sağlıyor. 

  • Güneşin cilt üzerinde meydana getirdiği zararın yüzde 80’i 18 yaşına kadar geliştiğinden, çocukların cildi küçük yaşlardan itibaren korunmalıdır. Böylelikle ben sayısını ve deri kanseri riskini de azaltmış olursunuz.
  • Yüzme ve terlemeye yol açacak diğer spor aktiviteleri öncesinde suya dayanıklı bir güneşten koruyucu tercih edilmelidir.
  • Koruyucu krem, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her 2 saatte bir mutlaka tekrar edilmelidir. Terleme ya da yüzme sonrasında bu süre dikkate alınmaksızın, koruyucu yenilenmelidir.
  • Öncelikle yeterli bir koruma sağlayabilmesi için, güneş koruyucusu santimetrekare başına 2 mg sürülmelidir. Yani yüz, boyun ve tek kol için her bir alana yarım tatlı kaşığı; gövde, ön bacak, arka bacak, tek bacak için birer tatlı kaşığı krem kullanılmalıdır.
  • Pek çoğumuz, özellikle tatilde bronzlaşmak uğruna saatlerce güneş altında kalıyoruz. Bronzlaşma sağlığa değil, ciltte güneş hasarının oluştuğuna işaret eder. Özellikle açık ve buğday tenli kişilerin ilk gün sadece 15 dakika güneşlenmesi, zaman içinde bu sürenin 1,5 saate uzatılması önerilmektedir.
  • Esmer tenlilerde cilt kanseri gibi hastalıkların gelişme riski, açık ve buğday tenlilere oranla daha az. Ancak bu, esmer tenlilerin güneşte daha fazla kalabileceği anlamına gelmez.
  • Deniz ya da havuz kenarında şemsiye altında oturmak yeterli korunmayı sağlayamaz. Çünkü denizden, kumdan, sudan ya da betondan yansıyan ışınlar gölgede kalındığında da etkili olur. Bulutlu, serin, rüzgarlı günlerde de ultraviyole ışınları yeryüzüne ulaşarak etkisini gösterir. Bu nedenle, sadece yaz aylarında değil, her zaman güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerekir.
  • Vücudumuz için güneş başlıca D vitamini kaynağıdır. Güneşe çıkıldığında güneş koruyucu kullanmak, D vitamini sentezini olumsuz yönde etkilemez.
  • Tatil sonrasında bronzluğunuzu korumanın en önemli yollarından biri, öğünlerde bolca sebze, taze salata ve meyve tüketimidir. Kayısı, havuç ve taze kırmızı biber, içerdikleri beta-karoten sayesinde cildin bronz tonunu korumasını sağlar. Fındık, balık ya da kakaonun içinde bulunan bakır da metabolizmayı aktive eder. Ayrıca, destek olarak alabileceğiniz özel vitamin kapsülleri de sadece hücreleri korumakla kalmaz, aynı zamanda bronzluğu da içeriden destekler.
  • Teninizin rengini uzun süre korumak istiyorsanız, öncelikle cildinizin kurumasını önlemelisiniz. Çünkü kuruyan cilt kepeklenmeye ve oluşan ölü deri hücreleri de pul pul olup dökülmeye başlar. Güneş sonrası losyonlar, vitamin maskeleri ve jojobalı vücut yağları, vücudun nem ihtiyacını karşılamak için uygundur.
  • Banyoda ya da duş sırasında yumuşak cilt temizleme ürünlerini tercih edebilirsiniz. Alkollü temizleme ürünleri ya da yüz tonikleri güneşten yanmış cildi daha da kurutabilir.
  • Dudaklar ve göz altı gibi alanlar güneş korumasında hep ihmal edilir. Oysa kalıcı bronzluğun temeli sağlıktır. Eğer dengeli bir bronz görünüm istiyor ve sağlığınızı da düşünüyorsanız, güneş koruyucu etkili dudak balmları ve göz altı kremleri kullanmalısınız. Dudak için ortalama 25 faktör, göz çevresi için ise 25-30 faktör koruma rahatlıkla bulunabilir.
  • Tüm gün, gün boyu güneşlenmek sizi sadece kızartır. Korumasız güneşlenme cildinizde yanıklara neden olur ve acı verir. Uzun süre kalıcı bronzluk için uzun süre emek vermek gerekir. 10 gün boyunca ve her gün birkaç saat güneşlenerek yandığınızda, daha uzun süre bronz göründüğünüzü fark edebilirsiniz.
  • Her güneş kremi aynı değildir. Bir güneş kremindeki UV ışınlarına karşı korumada en iyi içerik çinko oksit, ikinci en iyi titanyum oksittir. Güneşten sağlıklı şekilde korunabilmek ve doğada yıkıcı sonuçlar oluşturmamak adına, seçtiğimiz güneş ürünlerine dikkat etmeliyiz.

Written By
More from Beril Yilmaz
SONBAHARDA ORTAYA ÇIKAN BEŞ CİLT PROBLEMİ
Havaların aniden soğuması ve mevsim değişikliği maalesef cildimize iyi gelmiyor. Özellikle yazdan...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir