Barışçıl Bir Direniş: Boykot Hakkında Her Şey…

Gündemin en sıcak konusu: Boykot, peki ama neden yapılmalı? Şu andaki toplumsal durumumuz için ne gibi artıları var? Hızlıca özetlemek gerekirse; Boykot, bir kişi, grup ya da kurumun, bir ürün, hizmet, marka, şirket ya da ülkeye karşı bilinçli şekilde alışveriş yapmaktan, iletişime geçmekten ya da desteklemekten vazgeçmesi anlamına gelir. Bu, genellikle bir tepki gösterme ya da bir değişim talep etme yöntemidir.

Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, ekonomik ve siyasi ortamda boykotun artıları, sadece ekonomik bir tepki olmanın ötesinde kolektif bilinç, farkındalık ve değişim talebinin bir ifadesi de diyebiliriz.

Boykot yapmak için şu gerçekçi adımlara dikkat etmek mantıklı olacaktır;

  1. Hedef Belirleme
    – Boykot edilecek ürün, marka, şirket ya da ülke net olarak belirlenir. Neye karşı durulacağı ve bu hedefin neden seçildiği açıklığa kavuşturulmuş olmalılıdır.
  2. Bilgi Toplama ve Doğrulama
    – Hedefin neden boykot edildiğine dair sağlam bilgiler, belgeler toplanmalıdır. Unutmayın! Dedikodu ya da yanlış bilgiye dayalı boykotlar güven kaybettirir.
  3. Toplumsal Farkındalık Yaratma
    – Sosyal medya, afiş, basın bülteni, video gibi araçlarla insanlara neden boykot yapıldığı anlatılır. Etkili ve sade bir dil kullanmak çok önemlidir.
  4. Alternatifler Sunma
    – Boykot edilen ürün ya da hizmetin yerine kullanılabilecek alternatifler önerilir. Bu durum kesinlikle insanların boykota daha kolay katılmasını sağlar.
  5. Süreklilik ve Takip
    – Boykotun etkili olabilmesi için süreklilik gerekir. Gelişmeler izleneerek ve kamuoyuyla da paylaşılmalıdır.

Peki ama neden boykot yapma ihtiyacına girilir?

Kısaca özetleyecek ve maddelere ayıracak olursak;

  • İnsan hakları ihlalleri (örneğin işçi sömürüsü, çocuk işçi çalıştırma)
  • Çevre tahribatı (doğaya zarar veren üretim yöntemleri)
  • Siyasi nedenler (bir ülkenin politikaları ya da askeri faaliyetleri)
  • Ayrımcılık veya ırkçılık içeren davranışlar
  • Hayvanlara yönelik zulüm gibi durumlarında boykot uygulamaya gidilebilir.

Boykot aynı zamanda; toplumsal bilinçlenme ve dayanışmanın bir göstergesidir. İnsanlar bir markayı ya da kurumu neden boykot ettiklerini sorguladıklarında, farkındalık düzeyi artar. Aynı düşünceyi paylaşan insanlar arasında birlik duygusu ve dayanışma oluşur, ve en önemlisi de “Benim bir şey yapmam neyi değiştirir?” diyen bireyler, kolektif hareketin gücünü görür.

Protestonun barışçıl ve etkili halidir de diyebiliriz zira sokaklara çıkmadan, kavga etmeden, yalnızca alışveriş davranışını değiştirerek barışçıl bir direniş gösterilebilir. Özellikle sosyal medya çağında bu tür tepkiler hızla yayılarak çok daha geniş kitlelere ulaşabilir. Tüketici olarak bizim elimizde gerçek bir güç olduğunu, paramız olduğunu unutmamakta da fayda var.

More from Gözde Atakoğlu
Sömestr Etkinlikleri Başlasın!
Bir yarı yıl tatili daha geldi. Doğal olarak da tatildeki çocuklarla verimli...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir