2020 DİYET RAPORU

Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda her gün biraz daha farkındalık kazınıyoruz. Öncelikle kilo vermek ya da kilonuzu korumak istiyorsanız, rotanızı herkesin sık uyguladığı o popüler diyetler yerine, sağlıklı yaşama doğru çevirin.. Peki sağlıklı yaşam denildiğinde sizin aklınıza ilk olarak  ne geliyor? Her gün bir yenisiyle karşılaştığımız diyet trendleri mi? Hepsini bir kenara itin, yeni diyet trendleri hem bağışıklık sisteminizi güçlendiricek hem kalp sağlığınızı koruyacak hem de kilo vermenize yardımcı olacak…

EN İYİ DİYET: AKDENİZ DİYETİ 

Bitkisel besinlerin ağırlıklı olduğu Akdeniz diyeti sağlıklı beslenmenin en iyi diyet seçilmesinin yanı sıra, en kolay uygulanan diyet olarak da kabul ediliyor.

Akdeniz diyeti anahtar besinlere vurgu yapıyor. Tek bir yiyeceğin değil tüketilen tüm besinlerin sağlık üzerine olumlu etkisi olan bir beslenme sistemini içeriyor.

Akdeniz diyeti, ağırlıklı olarak sebze, meyve, yeşillik, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir beslenme şeklidir. Sadece kilo vermek isteyenlerin değil herkesin uygulayabileceği hatta bu beslenme şeklinin hayat tarzı olarak benimsenmesi gerekiyor…

Obezite başta olmak üzere, Tip 2 diyabet, kal damar hastalıkları, demans, Alzheimer ve bazı kanser türleri riskinde potansiyel etkileri nedeniyle Akdeniz diyeti iyi ve kaliteli yaşamın anahtarıdır.

PEGAN DİYETİ:

Birbirine rakip iki diyet anlayışı “Paleo ve Veganizm” ilkelerini buluşturuyor Pegan diyeti. Kulağa mantıksız gibi gelebilir çünkü proteinin bol tüketildiği Paleo diyeti ile veganizmin ortak noktada buluşabilmesi neredeyse imkansız gibi görünüyor.

Pegan diyetinde, doğaya ve vücudunuza faydalı olan basit yiyeceklere geri götüren içten dışa değişime yönelten bir yaşam tarzıdır. Vücudunuz tarafından kolay emilen ve sindirilen yiyecekleri tüketilmesini öneriyor. Sebzeler, orman meyveleri, yağsız et, deniz ürünleri, sağlıklı yağlar, yumurta, çiğ yağlı tohumlar  tüketilir.

 

VOLUMETRİCS DİYET:

Hacimlere dikkat çektiği için hacim diyeti olarak da biliniyor. Yediklerinizin midede kaplayacağı hacmi ve buna bağlı olarak beyne gidecek ”doydum’ sinyalini baz alıyor. Yani yediklerinizin kalorisinin yüksek olması beyniniz için bir şey ifade etmez. Sindirim organlarınız için eder tabiki.

Burada besinler çok düşük, düşük, orta ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmaları bakımından 4’e ayrılıyor. Her besinin kalorisi aynı olmadığı için yüksek hacimli olanı tercih etmek esas kabul ediliyor.

Örneğin, 100 gram taze üzüm ve 20 gram gram kuru üzüm var önünüzde her ikiside 15’er adet ediyor ve kalorileride 70 kalori. Temel amaç kalori saymaktansa doymak. O yüzden insanlar 100 gram taze üzümü tercih ediyorlar bu diyette.

Anahtar kelime ‘doymak’ olduğu için diyette su, posadan zengin sebze ve meyveler ve tam tahıllar çok önemli.

FLEXITARIAN DİYETİ:

Esnek ve vejetaryen kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Vejetaryenliğe daha esnek bir bakış açısıyla yaklaşıyor diyete. Et grubunu tamamen ortadan kaldırmadan biti bazlı yemek alımının arttıyor. Bir yiyeceği tamamen diyetten çıkartmak yerine, diyete yeni yiyecekler eklemek ile ilgilidir.

Daha az et yemenin avantajlarından yararlanmayı savunur. Daha fazla bitkisel besin ve daha az et yemeye odaklanır. Kilo kaybı ve daha düşük kronik hastalık riski vad eder.

DASH DİYETİ:

Birincil amacı sodyum alımını azaltırken kan basıncını düşürecek olan magnezyum, potasyum ve kalsiyum alımını çoğaltmaktır. Çoğu diyette olduğu gibi DASH diyetinde de bu süper ikili karşımıza çıkıyor. Yağ oranı oldukça azaltılmış bir diyet şekli olduğundan DASH diyetini uygulayanlar meyve ve sebzeye ağırlık veriyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sebze ve meyveye ağırlık vermelisiniz. Onun yanı sıra az yağlı süt ürünleri, tahıllı gıdalar, fındık ve beyaz eti hayatınıza bolca sokmanız öneriliyor.

Tatlıdan da uzak durmak zorunda değilsiniz!

DASH diyeti süresince canınız tatlı çekecek olursa, doğal yollardan giderebilirsiniz. Bal, pekmez, ev yapımı reçel ve marmelat gibi doğal lezzetlerden sınırlı ölçüde tüketebilirsiniz.

DASH diyetindeki tuz kısıtlaması kötü kolesterolü yüzde 10 seviyesinde düşürüyor.

 

 

 

 

Written By
More from Beril Yilmaz
TRAMBOLİN İLE LENFLERİ HAREKETE GEÇİR!
Sağlıklı bir vücudun anahtarı sağlıklı bir lenf sisteminden geçiyor. Peki lenf sistemimiz...
Read More
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir